Til hovedinnhold
Gode råd til deg som sliter psykisk

Gode råd til deg som sliter psykisk

Psykiske helseplager er noe de fleste opplever i perioder, og det påvirker livet vårt både på jobb og privat. Lær hva du skal gjøre hvis du begynner å slite psykisk.

Turgåer med ryggsekk nyter utsikten fra toppen av en fjelltopp.

At vi sliter psykisk, kan skyldes flere ting. Det kan være forhold i familie- eller jobbsituasjonen, tap av en man var glad i, eller at man selv har blitt rammet av sykdom. Kanskje skyldes det økonomiske problemer, eller at man står i krevende konflikter og ensomhet.

Ofte er det summen av alt det vi til enhver tid står i, som påvirker hvordan vi har det. Dette kan føre til psykiske plager som bekymring, grubling, søvnvansker, stress og anspenthet, eller panikkanfall og depresjon. Og så er det dessverre slik at når vi virkelig trenger hjelp, er det vanskelig å ta imot eller ta grep på egen hånd.

Psykiske plager påvirker arbeidssituasjonen

Psykiske plager påvirker oss ikke bare privat, men også hvordan vi har det på jobb. Har du en tøff periode, er det lett å trekke seg unna kollegaer og felles aktiviteter. Det blir enkelt å droppe lunsjen eller andre møteplasser, og du går glipp av situasjonene som ofte skaper samhold og knytter bånd.

Psykiske utfordringer påvirker også arbeidsoppgavene og hvordan vi jobber. Det kan for eksempel bli vanskelig å sluttføre, planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver, fordi de psykiske plagene påvirker konsentrasjon, oppmerksomhet og evnen til å sluttføre.

Humøret påvirkes selvsagt, og hvordan vi møter og omgås kollegaene. Terskelen bli lavere for hva vi tolererer, vi blir mer irritert, og det er lett å trekke seg unna. Resultatet blir at teamarbeid og samarbeid med kollegaer blir trøblete og for mange helt umulig å gjennomføre.

Snakk med sjefen om hvordan du har det

Føler du deg dårlig og det påvirker arbeidsoppgavene eller forholdene på arbeidsplassen, snakk med sjefen din, noen på HR eller andre i ledelsen. Tenk nøye gjennom hva som er konsekvensene om du ikke sier fra, og vær godt forberedt før du gjennomfører samtalen. Noter spørsmål og innspill og ta det med i møtet. Er du godt forberedt, opplever du også å ha bedre kontroll i situasjonen.

Ved behov kan lederen sette deg i kontakt med bedriftshelsetjenesten, som blant annet kan bistå med psykologisk hjelp. Bedriftshelsetjenesten kan også kartlegge og sette inn tiltak for å bedre arbeidsmiljøet i hele organisasjonen, om det er nødvendig.

Hva kan du gjøre om du føler deg psykisk dårlig?

Det er individuelt hvordan psykiske plager kommer til uttrykk. Det samme gjelder årsakene til plagene. Men noen faktorer er felles, og dette er generelle tips som kan være nyttige i perioder da du har det tøffere enn vanlig:

  1. Hvis du føler at «Det er alltid jeg som opplever kjipe ting», så husk at alle har noe de sliter med.

  2. Hvis du er bekymret for ting som har skjedd eller du tror vil skje, bruk tid på det du faktisk kan påvirke. Spør deg selv hvilke problemer i hverdagen du faktisk kan påvirke, og gjør det du kan for å endre disse.

  3. Hvis alt føles tomt og mørkt, finn tre ting hver dag som du er takknemlig for. Skriv det ned og lag deg en samling med alt som tross alt er positivt.

  4. Om du føler deg isolert, oppsøk personer du trives med og er trygg på, enten det er venner, familie eller kolleger. Mange trekker seg tilbake når ting er vanskelig, men ofte bør vi gjøre det motsatte.

  5. Hvis du føler at du er for mye hjemme, hold deg aktiv. Fysisk aktivitet rydder hjernen og reduserer stresshormoner. Men husk at du må slappe av før du legger deg.

  6. Hvis du føler deg bitter over situasjonen din, lær deg å "gi slipp". Tidsperspektiv og håp er viktig. Ting blir vanligvis bedre med tiden.

  7. I øyeblikk når det føles mørkt, prøv å sette søkelyset på de fem punktene under. Det kan gjøre det lettere å stå i situasjonen og ruste deg bedre mot fremtidige vanskeligheter.

Når du har det vanskelig psykisk, er det viktig å prioritere det som er nødvendig å gjøre, og det som får deg til å føle deg bedre.

Bruk tid på:

  • Det som gir deg energi

  • Det du mestrer

  • Det som er viktig

  • Det du gjør bra nok

Det viktigste du kan gjøre, er å finne støtte hos andre. Snakk med noen som du har tillit til og opplever det er godt å snakke med. Noen ganger vil det riktige være å søke profesjonell hjelp. Om du ikke vet hvor du skal henvende deg, snakk med fastlegen din for å få informasjon om hvilke tilbud som finnes i ditt nærmiljø.

Er du leder på en arbeidsplass, og interessert i psykisk helsearbeid? Få vite mer om hvordan Avonovas bedriftshelsetjeneste kan tilrettelegge for et godt psykososialt arbeidsmiljø, eller hjelpe konkrete ansatte som sliter. Ta kontakt med oss i skjemaet under, så svarer vi deg raskt.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Ruth Eva Jakobsen
Fagsjef psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø
Publisert
5. september 2022
Sist oppdatert
10. oktober 2023

Les mer