Til hovedinnhold
HMS i pertroleumsnæringen

HMS i pertroleumsnæringen

Petroleumsbransjen er en av de mest risikoutsatte industriene i verden, med blant annet operasjonelle faktorer som kan utgjøre stort skadepotensial. Hva er vanlige risikofaktorer og hvilke HMS-lover og forskrifter gjelder for bransjen?

Hopp til innhold

Hvilke HMS-krav gjelder for deg i petroleumsnæringen?

Petroleumsnæringen er mangfoldig og inkluderer flere sektorer, som dekker ulike stadier av olje- og gassvirksomheten. Hver sektor har sin unike rolle i verdikjeden – fra leting til distribusjon. 

Felles for nesten alle av sektorene i petroleumsnæringen er at de utsettes for både fysiske risikoer som tunge løft, støv og støy, samt hyppige organisatoriske endringer. Risikoen for storulykker, for eksempel i form av utslipp, lekkasjer, branner og eksplosjoner, er også til stede.  

Ansatte på plattform og rigg jobber som regel turnusbasert, noe som medfører langvarige opphold offshore – langt fra den landbaserte tilværelsen. Dette oppleves ofte som isolerende og tøft, som igjen kan ha en negativ påvirkning på mental helse.  

Det er spesielt viktig med en tilknyttet bedriftshelsetjeneste som kan bidra til at risikoforhold minimeres og fjernes gjennom forebyggende tiltak. 

Helse, miljø og sikkerhet er en svært viktig del av petroleumsbransjen og i Norge gjelder flere lover og forskrifter som regulerer dette. Dette inkluderer blant andre Petroleumsloven, Rammeforskriften, Internkontrollforskriften, Forurensningsloven og Arbeidsmiljøloven.  

HMS på plattform og rigg (offshore)

HMS er avgjørende for å opprettholde sikkerhet og trivsel til de som jobber på oljeplattformer og rigger. Helse, miljø og sikkerhet er også særdeles viktig for å beskytte miljøet i områdene der disse installasjonene opererer. 

For arbeidere på plattform og rigg er noen av de viktigste HMS-aspektene:  

  • Risikovurderinger før og under bore- og produksjonsoperasjoner 

  • Evakueringsprosedyrer i nødsituasjoner som brann, eksplosjoner eller kjemiske utslipp 

  • Støyreduksjonstiltak 

  • Ergonomisk tilrettelegging 

  • Bruk av verneutstyr 

  • Ventilasjon 

  • Balanse mellom arbeid og fritid 

  • Psykologisk støtte 

  • Prosedyrer for å forhindre utslipp av olje, gass og kjemikalier til havet 

  • Sikker håndtering og deponering av farlig avfall 

Petroleumsindustrien kjennetegnes av komplekse samarbeidskjeder mellom operatører og leverandører, samt stadige organisatoriske endringer. Bransjen er også utsatt for en rekke risikofaktorer med stort skadepotensial. Hva er vanlige risikofaktorer for bygg og anlegg og hvilke HMS-lover og forskrifter gjelder for bransjen? 

HMS på land (onshore) 

 For landjobber innen petroleumsnæringen, som inkluderer vedlikehold av anlegg, administrasjon, raffinering og transport av petroleum, er HMS like kritisk som på offshoreinstallasjoner.   For arbeidere på land er noen av de viktigste HMS-faktorene: 

  • Regelmessig vedlikehold av tungt maskineri og utstyr 

  • Gode rutiner for renhold og bruk av sklisikre overflater 

  • Bruk av personlig verneutstyr 

  • God ventilasjon 

  • Effektive brannslukningssystemer og regelmessige brannøvelser 

  • Gode systemer for gassdeteksjon 

  • Ergonomisk tilrettelegging 

  • Balanse mellom arbeid og fritid 

  • Korrekt håndtering og deponering av industrielt avfall 

  • Oppdaterte nødplaner 

Hvordan jobbe med HMS i ditt selskap?

Petroleumsindustrien er lovpålagt å følge opp en rekke HMS-tiltak.  

Dette inkluderer blant annet risikohåndtering (forebygging og håndtering av ulykker), beredskapsplaner, tilrettelegging av et forsvarlig arbeidsmiljø som reduserer eksponering av farlige stoffer, støy, vibrasjoner m.m, samt rapportering av alvorlige hendelser og ulykker.  

Avonova har lang samarbeidserfaring med store og små aktører i både onshore- og offshorebransjen.

De viktigste lovkravene for petroleumsbransjen

Som arbeidsgiver i petroleumsbransjen er det viktig å være oppmerksom på følgende sentrale lovkrav knyttet til HMS: 

Petroleumsloven (Lov om petroleumsvirksomhet) er den sentrale loven som regulerer leting etter, utvinning og transport av petroleum på norsk kontinentalsokkel. Loven gir rammene for myndighetens kontroll med petroleumsvirksomheten, herunder tildeling av utvinningstillatelser, krav til drift og oppfølging av sikkerhet og miljø. 

Rammeforskriften (Forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten og på enkelte landanlegg) fastsetter overordnede krav til helse, miljø og sikkerhet for petroleumsvirksomheten. 

Aktivitetsforskriften regulerer den daglige driften av petroleumsvirksomheten, inkludert krav til risikovurdering, beredskap og miljøovervåking. 

Arbeidsmiljøloven gjelder også for ansatte i petroleumssektoren og sikrer at arbeidsforholdene er forsvarlige med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. 

Andre lover og forskrifter inkluderer teknisk og operasjonell forskrift, forskrift om håndtering av farlig stoff, forurensningsloven, havressurslova, skipssikkerhetsloven? sjøloven? og sokkeldirektoratets retningslinjer


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Geir Helge Solevåg
Fagsjef HMS-systematikk og yrkeshygiene
Publisert
16. desember 2024
Sist oppdatert
16. desember 2024

Les mer