Til hovedinnhold
Gikk fra 30 % til 3 % sykefravær på under 2 år!

Gikk fra 30 % til 3 % sykefravær på under 2 år!

På kun 2 år har Dueland Bilservice gått fra å ha en tredel av arbeidsstokken i sykefravær, til under 3 %. Daglig leder Silje Dueland har vært opptatt av å få kontroll på HMS-arbeidet og se enkeltmenneskene i en krevende tid for familiebedriften.

Silje Dueland, daglig leder Dueland Bilservice
Daglig leder Silje Dueland sammen med sin far Geir, som startet opp det familieeide verkstedet i 1993.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle være mulig. På et tidspunkt sto vi ganske langt nede i gjørma, sier Silje med et alvorlig blikk.

Da hun etter noen år i helsebransjen overtok den daglige driften av familieforetaket i 2018, var det med en god dose ærefrykt. Bilverkstedet i Haugesund hadde gjennom tiår bygd seg opp et godt renomme. Silje kjente godt til bedriften som pappaen Geir startet i 1993 – hun var selv delvis vokst opp på verkstedgulvet – omgitt av smøreolje, verktøykasser og lyden av skrutrekkere som klikket mot metall.

Men starten på eventyret skulle bli nok så brutal for henne.

HMS i ringpermer

Verkstedbransjen er krevende. En vanlig jobbuke består av mange oppgaver, blant annet av tunge løft, arbeid i ugunstige arbeidsstillinger og lange timer på harde betonggulv.

Det populære verkstedet blir flittig brukt til både periodiske servicer, EU-kontroller og skader i forbindelse med ulykker. Tidspresset er vanligvis stort. I 2022 vokste slitasjen og arbeidsbelastningen seg større og større blant de titalls ansatte.

Silje måtte foreta seg noe og ville ha hjelp av bedriftshelsetjenesten. Å ta tak i HMS-arbeidet var ikke så lett, da eneste dokumentasjonen hun fant var i noen bortgjemte ringpermer.

I november 2022 nådde sykefraværet et kritisk punkt. Nesten 30 % av de ansatte var ute i sykemeldinger.

På det tidspunktet var ringpermene allerede byttet ut med Avonova Assist – et produkt som både ivaretar bedriftens krav til å drifte lovlig og forsvarlig, samt bistår ledere og ansatte i å skape sunne og trygge arbeidsmiljøer.

– En dårlig følelse

30 % sykefravær er en enorm belastning – både menneskelig og bedriftsøkonomisk. En grundig tiltaksplan ble innført for å snu skuta.

Avonova gjennomførte en fullstendig kartlegging av det fysiske arbeidsmiljøet, blant annet med hensyn til støy, støv, kjemikalier, vibrasjoner, kunstig optisk stråling og vått og tungt arbeid.

Det ble gjennomført helsekontroller og satt i gang et større arbeid med å strukturere sykefraværsoppfølgingen, for at hver enkelt ansatt skulle føle seg fulgt opp og ivaretatt.

– Det er en dårlig følelse når man som leder ikke rekker å følge opp ansatte i sykemelding på en god måte. Å få hjelp til dette var mange kilo som lettet fra mine skuldre. Vi gikk fra å ha sporadisk kontakt, til å følge opp ansatte i sykemelding jevnlig. Det ble mye lettere å tilrettelegge for dem som kunne komme delvis tilbake. Og i de tilfeller det ikke var mulig å komme tilbake, ble det lettere å ha en respektfull og løsningsorientert dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker før man skilte lag, forteller Silje.

I september 2024 var snuoperasjonen et faktum. Tallene viste ufattelige 2,4 % sykefravær. På under 2 år hadde Silje og Dueland Bilservice gjennomført en storstilt kursendring – med et resultat som kan få noen og hver til å sperre opp øynene av beundring.

Silje Dueland skryter av de ansatte og hva kollegiet har fått til sammen. Hun er glad for at bedriften nå har klart å snu tilnærmingen sin til sykefravær – fra å reagere på sykemeldinger, til å forebygge dem.

– Den strukturerte oppfølgningen har bidratt til å bygge et mye mer åpent og ærlig arbeidsmiljø. Vi bryr oss om hverandre, både kollegialt og menneskelig. Nå er det enklere for en ansatt å komme til meg med noe som kan utvikle seg til en sykemelding, dersom man ikke tar det på alvor. For eksempel starten på en senebetennelse, eller utfordringer på hjemmebane, sier hun.

Hun opplevde også stor støtte og hjelp fra Avonova i jobben med å få kontroll på alle lovpålagte plikter som bransjen må forholde seg til – ikke minst gjennom å få en samlet oversikt i ett og samme system. Dette frigjorde mer tid til å fokusere på de ansattes ve og vel.

Silje framhever også de ulike tjenestene i Avonova Assist som et viktig hjelpemiddel i så måte.

– Jeg oppfordrer mine ansatte til å ta i bruk verktøy som videolege og videopsykolog. Det er lett tilgjengelig og har en god forebyggende effekt, sier Silje.

– Avonova er ikke den billigste bedriftshelsetjenesten på markedet. Føler du at det er verdt pengene?

– Ja, det er verdt hver eneste krone og er spart inn for lenge siden. Nå unngår vi alle 16-dagersfraværene som vi slet med før. Det er en deilig følelse, sier hun.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Les mer